Welkom op mijn blog

Hier publiceer ik mijn blogs over inzetbaarheid, oudere werknemers, hoe kun je je loopbaan een boost kunt geven, over durven veranderen, etcetera. Enkele van deze blogs zijn eerder gepubliceerd via Inverbinding.works of het Tijdschrift Positieve Psychologie.

Waarom is vooruit denken in werk zo lastig?

Wij mensen zijn - meer dan we soms denken - gewend aan veranderingen. We veranderen zelf immers continu: we kopen nieuwe kleding, richten onze woonkamer anders in, verbouwen ons huis, knappen de tuin op, gaan naar de kapper… En daar word je blij van!

Veranderen is dan leuk: je geniet van het resultaat. En eigenlijk weet je vooraf al dat het heel mooi gaat worden. En hoe zit dat dan met veranderen in je werk?

Liever GEEN 5 tot 10 jaar werkervaring gewenst

Ik begrijp wel dat organisaties het liefst 'op safe' gaan. Vacatures moeten zo snel mogelijk worden ingevuld en degene die wordt aangenomen, zo snel mogelijk ingewerkt. Dan heb je er immers zo weinig mogelijk ‘last’ van dat een goede medewerker is vertrokken. Toch heb ik mijn bedenkingen. Want ik denk dat zowel de organisatie als degene die solliciteert, de plank hier mis slaat. In dit blog zal ik uitleggen waarom.

Als het niet (meer) kan zoals het moet...

“Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan”, kreeg ik – vrij vertaald – van huis uit mee als iets niet goed lukte. Het was een appèl op mijn creativiteit. Het deed een beroep op mijn probleemoplossend vermogen. Ook leerde ik accepteren dat niet alles altijd lukt.

En eigenlijk geeft dat Friese gezegde precies weer hoe je je kunt aanpassen aan veranderende omstandigheden, hoe je veerkracht kunt tonen. Als het niet meer lukt je werk zo te doen zoals het de bedoeling is, dan zit er vaak niets anders op dan te proberen het op een andere manier toch voor elkaar te krijgen. Het gaat daarbij om het maken van keuzes over wat je wel of niet meer wiltdoen. Daarnaast gaat het om het accepteren van dingen die je niet meer kunt doen.

Geniet jij wel voldoende van het hier en nu?

Heb jij dat ook? Dat je een heerlijk recept ziet, het meteen wilt proberen, en dat je dan bedenkt dat het nog lekkerder kan? Bij mij gaat het dan vooral over vegetarische gerechten. Ik houd van de combinatie van veel groenten, pasta of aardappelen, ei en kaas. En als ik zo’n gerecht ga koken, vind ik het leuk om het nog lekkerder te maken. Ik geef het gerecht iets extra’s: vlees. En dan…. Genieten!

Zo houd ik ook van mindfulness. Veranderen: Geen woorden maar... DURVEN!

Je ziet het steeds meer: innovatieve, flexibele organisaties, die het belangrijk vinden dat hun medewerkers zich ontwikkelen, organisaties die open staan voor creativiteit en vernieuwing. Ten minste… als je ze op hun woord gelooft. Maar zijn ze wel echt zo? Ik vraag het me af. Daarom heb ik een tijdje geleden een klein experiment gedaan.