Welkom op mijn blog

Hier publiceer ik mijn blogs over inzetbaarheid, oudere werknemers, hoe kun je je loopbaan een boost kunt geven, over durven veranderen, etcetera. Enkele van deze blogs zijn eerder gepubliceerd via Inverbinding.works of het Tijdschrift Positieve Psychologie.

Geniet jij wel voldoende van het hier en nu?

Heb jij dat ook? Dat je een heerlijk recept ziet, het meteen wilt proberen, en dat je dan bedenkt dat het nog lekkerder kan? Bij mij gaat het dan vooral over vegetarische gerechten. Ik houd van de combinatie van veel groenten, pasta of aardappelen, ei en kaas. En als ik zo’n gerecht ga koken, vind ik het leuk om het nog lekkerder te maken. Ik geef het gerecht iets extra’s: vlees. En dan…. Genieten!

Zo houd ik ook van mindfulness. Mindful leven gaat vooral om leven in het hier en nu, genieten van de kleine, dagelijkse dingen, accepteren dat het is zoals het is, even niet meedoen aan het jachtige bestaan en allerlei dingen die moeten. Even stilstaan bij en genieten van wat je hebt. Heerlijk! Alleen… net als met die vegetarische gerechten, probeer ik het ook bij mindfulness nog ‘lekkerder’ te maken. Ik geef het iets extra’s: een verleden en een toekomst. En dan… Genieten!

Mindfulness Plus

Zo noem ik het. Mindfulness Plus is genieten van het hier en nu, net als bij de ‘standaard’ mindfulness. Maar Mindfulness Plus heeft iets extra’s: Mindfulness Plus heeft een verleden en een toekomst. Mijn overtuiging is dat je, juist door op een positieve manier naar je verleden en naar je toekomst te kijken, meer zult genieten van het hier en nu. En daar heb je zelf invloed op. Ik laat je in 2 stappen zien hoe je voor jezelf Mindfulness Plus kunt organiseren.

1. Herinneringen ophalen

De woorden ‘herinneringen ophalen’ alleen al duiden op iets positiefs. ‘Herinneringen ophalen’ doe je met mensen waarmee je een verleden deelt. En dat schept een band. Dat gaat over samen, over verbinding. Hoe je samen op vakantie bent geweest, hoe je het samen hebt gerooid in die studentenflat, hoe je samen hebt gelachen, hoe je samen sterk stond. Herinneringen ophalen gaat over verbondenheid. En daar word je blij van! Samen op een positieve manier stilstaan bij het verleden, geeft betekenis aan je leven van nu. Het maakt je meer Mindful. Mindfulness Plus dus.

2. Voorpret

Naast het verleden, speelt ook de toekomst een belangrijke rol in het genieten van het hier en nu. Neem ‘voorpret’. Dat woord alleen al duidt op lol, op hoop en op zin in de toekomst. En dat kun je zelf organiseren. Zo heb ik samen met een aantal vriendinnen bedacht dat wij een lied gaan zingen op een 25-jarig huwelijksfeest. Zit iemand daar op te wachten? Ik denk het niet. Vinden wij dat zelf leuk? Jazeker. We hebben met carnaval alvast brillen en gekke pruiken met lang knalrood, hoogblond en gitzwart haar gekocht. En vorige week zaten we in vol ornaat, met pruiken en brillen op, bij elkaar om een lied te verzinnen. En gelachen dat we hebben! Met ons lied zouden we bij ‘Holland’s got talent’ de voorrondes niet eens halen. En het is maar de vraag of er die avond mensen van ons lied genieten. Wat ik wel weet is dat wij zelf er nu al van genieten. Alleen die voorpret al, het samen bedenken, het oefenen, de gezonde spanning voor ons optreden op die avond… Daar word je blij van. Voorpret kun je zelf regelen. Samen op een positieve manier bezig zijn met de toekomst, geeft betekenis aan je leven van nu. Ook dat maakt je meer Mindful. Mindfulness Plus dus.

Zelf doen

Je kunt Mindfulness Plus dus gewoon zelf organiseren:

  • Hier en nu. Sta nu en dan stil bij het hier en nu. Wat heb je allemaal al bereikt? Waar ben je blij mee? Welke mensen zijn belangrijk voor je? Waar heb je echt lol in?
  • Herinneringen. Bouw momenten in waarop je met anderen herinneringen ophaalt. Neem foto’s mee. Ontdek hoe leuk het is om samen te genieten van jullie verleden!
  • Voorpret. Gun jezelf voorpret. Boek een vakantie en geniet alvast van wat je daar allemaal gaat meemaken. Ga naar een concert en luister vooraf naar de nummers. Of kies een recept, koop de ingrediënten, ga koken en… proeven! Ontdek hoe leuk voorpret is!

Door bewust herinneringen op te halen met mensen uit jouw verleden, geef je meer betekenis aan je leven in het hier en nu. Door bewust voorpret te organiseren en zo op een positieve manier bezig te zijn met je toekomst, geef je meer betekenis aan het leven in het hier en nu. Ik noem het Mindfulness Plus. Mindfulness, met iets extra’s. Net als vegetarisch… met vlees.