Welkom op mijn blog

Hier publiceer ik mijn blogs over inzetbaarheid, oudere werknemers, hoe kun je je loopbaan een boost kunt geven, over durven veranderen, etcetera. Enkele van deze blogs zijn eerder gepubliceerd via Inverbinding.works of het Tijdschrift Positieve Psychologie.

Liever GEEN 5 tot 10 jaar werkervaring gewenst

“Minimaal 5 jaar werkervaring in een soortgelijke functie”
“5 tot 10 jaar relevante werkervaring”
“Ervaring in de publieke sector is een pre”

Je ziet het veel in personeelsadvertenties: ervaring gewenst, het liefst minimaal 5 jaar in een vergelijkbare functie. En dan vraag ik me af: Wat willen deze bedrijven? Zoeken ze eenzelfde persoon als degene die vertrekt? Dan kan ik kort zijn: die bestaat niet.

Ik begrijp wel dat vacatures het liefst zo snel mogelijk moeten zijn ingevuld en degene die wordt aangenomen, zo snel mogelijk wordt ingewerkt. Dan heb je er immers zo weinig mogelijk ‘last’ van dat een goede medewerker is vertrokken. Toch heb ik mijn bedenkingen. Want ik denk dat zowel de organisatie als degene die solliciteert, de plank hier mis slaat. Ik zal uitleggen waarom.

De organisatie

Wat wil je als organisatie? Je wilt winst maken, een goed product maken of verkopen, burgers of klanten goed van dienst zijn en ga zo maar door. Voor dergelijke doelen heb je de beste medewerkers nodig. Mensen die hun werk leuk vinden en graag een stapje extra doen om het bedrijf in een goed daglicht te zetten. Mensen die ervan houden samen de schouders eronder te zetten en zo de klus te klaren. Mensen die meedenken, die zich verantwoordelijk voelen, die bevlogen zijn. Volgens mij wil je dan juist niet de mensen die soortgelijk werk al minimaal 5 jaar doen.

De sollicitant

Wat wil je als sollicitant? Waarom solliciteer je op eenzelfde soort functie als je nu hebt? Ben je ontevreden over je collega’s of je leidinggevende? Is het gras ergens anders echt groener? Ik ben benieuwd naar de verhalen van iemand die bij een nieuwe organisatie een soortgelijke functie als de vorige baan is gaan doen. Wat gebeurt er dan met je? Wellicht ontdek je binnen de kortste keren dat de nieuwe baan eigenlijk vooral meer van hetzelfde is. Het is natuurlijk leuk om alles snel in de vingers te hebben, maar dan valt er verder weinig meer te leren, je beheerst het kunstje al. En misschien ben je zelfs wel heel snel uitgekeken. Daarom is het ook voor je eigen ontwikkeling goed om na 5 jaar iets anders te gaan doen. Volgens mij wil je dus juist niet een soortgelijke functie als de functie die je al een jaar of 5 vervult.

Wat dan wel?

Als organisatie heb je vooral mensen nodig die wel de juiste talenten bezitten, maar die nog niet zo ervaren zijn in het vakgebied of in de sector, die nog veel moeten, kunnen en willen leren. Deze mensen vormen het ‘verse bloed’ dat binnen elke organisatie en elke afdeling van levensbelang is. Deze mensen stellen nog vragen. Deze mensen willen weten waarom dingen gaan zoals ze gaan. Deze mensen willen zich ontwikkelen om de nieuwe baan goed ‘in de vingers’ te krijgen. De top is nog niet bereikt; er is groei mogelijk. Deze mensen storten zich graag op nieuwe taken, die ze zich helemaal eigen willen maken. Er worden successen behaald. Het werk wordt een feestje!

Wellicht werken deze mensen al binnen je organisatie, op een andere plek of een andere afdeling. Mensen die toe zijn aan een volgende stap, die volop aan het groeien zijn, die hun talenten verder willen ontwikkelen. Mensen die hart voor de zaak hebben en graag eens iets anders willen doen. Zoek ze op. Ga het gesprek aan. Gun deze mensen die kans! Want door mensen die ‘nieuw’ zijn in het vakgebied of in de functie ontstaat er een positieve spiraal van ontwikkeling, van willen weten, van uitzoeken hoe het werkt, van bevlogenheid.

Daarom pleit ik ervoor bij recruiters en HR-mensen binnen organisaties: probeer het eens! Kijk bij vacatures binnen je organisatie en binnen je netwerk of je mensen kent die de functie in theorie zou kunnen vervullen, die de juiste talenten bezitten, maar die het werk zelf nog nooit of maar kort hebben gedaan. En gun zo iemand de kans zich te ontwikkelen!

Wie durft?

* de afbeelding bovenaan deze blog is afkomstig van www.wikihow.com