Welkom op mijn blog

Hier publiceer ik mijn blogs over inzetbaarheid, oudere werknemers, hoe kun je je loopbaan een boost kunt geven, over durven veranderen, etcetera. Enkele van deze blogs zijn eerder gepubliceerd via Inverbinding.works of het Tijdschrift Positieve Psychologie.

Waarom is vooruit denken in werk zo lastig?

Wij mensen zijn - meer dan we soms denken - gewend aan veranderingen. We veranderen zelf immers continu: we kopen nieuwe kleding, richten onze woonkamer anders in, verbouwen ons huis, knappen de tuin op, gaan naar de kapper… En daar word je blij van!

Veranderen is dan leuk: je geniet van het resultaat. En eigenlijk weet je vooraf al dat het heel mooi gaat worden.

Ook grotere plannen als de aanschaf een andere auto, lukt de meeste mensen prima. We kunnen ons vooraf goed voorstellen wat voor auto past bij onze toekomstige behoefte. En we vinden het helemaal niet lastig om aan de autodealer uit te leggen dat onze huidige auto niet meer aan onze wensen voldoet en dat we toe zijn aan een ander model, of zelfs een heel ander merk. Dat bepalen we immers zelf! Daar mag de dealer hooguit in meedenken.

Kortgeleden stond in de krant dat Nederlanders gemiddeld eens per 7 jaar verhuizen. We zijn blijkbaar ook op dat vlak goed in staat vooraf te bedenken wat onze wensen qua benodigde woonruimte, luxe, woonomgeving en voorzieningen in de buurt, de komende jaren zijn. En we vinden het niet lastig om dat aan de makelaar uit te leggen. Ook hier vragen we hooguit advies en beslissen we zelf. Het gaat immers om ons toekomstig woongenot!

Veranderen gaat ons best goed af

Veranderen gaat ons dus best goed af. En we zijn blijkbaar ook goed in staat vooraf te bepalen wat we voor de toekomst wensen. Adviezen zijn welkom, meedenken mag, maar we beslissen natuurlijk zelf. Waarom is het dan zo moeilijk om te veranderen van baan?  Waarom is het zo moeilijk om vooraf te bedenken wat je de komende jaren nodig hebt in je werk? Waarom is het zo moeilijk om te bedenken welke ‘werkwensen’ je hebt voor de komende jaren? Waarom is het zo lastig je werkwensen te bespreken met je collega’s en je leidinggevende?

Ik was kortgeleden bij een lezing van Maarten van Beek, HR-directeur ING Nederland. Hij vertelde dat iedereen bij de ING, in het kader van duurzame inzetbaarheid, geacht wordt 3 loopbaanplannen op te stellen:

  • Plan A gaat over je ontwikkeling binnen je huidige functie;
  • Plan B gaat over de voorbereiding op een andere functie binnen de organisatie;
  • Plan C gaat over de voorbereiding op een andere functie buiten de organisatie.

Dat vind ik geweldig! Ik vind het goed dat mensen zelf nadenken over hun toekomst. En ik vind het mooi dat de ING als organisatie een omgeving schept waarin mensen hun plannen ook mogen en durven vertellen.

Wennen

Net als bij onze toekomstige woonwensen, zijn we als mensen goed in staat na te denken over onze toekomstige werkwensen, daar ben ik van overtuigd. We zijn het alleen niet gewend. Voorheen werd vanuit de organisatie een carrièreplan voor je uitgestippeld, je begon onderaan en kon je opwerken. Het bedrijf bood mogelijkheden, je hoefde je daar zelf niet mee bezig te houden. Maar die tijd is voorbij. En wat blijkt: mensen vinden het fijn om zelf richting te geven aan hun carrière, om te doen wat zij willen en belangrijk vinden, om zich te ontwikkelen. Mensen worden er blij van als hun werk toegevoegde waarde oplevert, voor de organisatie en voor henzelf. En er is maar één persoon die weet wat jij echt wilt: dat ben je zelf. En dan is het toch eigenlijk volkomen logisch dat je dat gaat communiceren, met je partner, je leidinggevende, collega’s, en met je netwerkcontacten.

Heb vertrouwen in jezelf

We zouden meer op ons eigen gevoel moeten durven vertrouwen. Bij het herinrichten van je huis of tuin, weet je toch ook vooraf dat het heel mooi gaat worden! Als je een andere auto koopt, weet je toch ook vooraf dat je er tevreden mee zult zijn. Als je gaat verhuizen, weet je toch ook vooraf dat het nieuwe huis beter bij je leefsituatie gaat passen. In al die gevallen kijk je zelfs uit naar de verandering, heb je er zin in. Wat zou het fijn zijn als we allemaal een werkwensenplan zouden maken en als we dat plan dan gewoon, zonder schroom, aan anderen durfden vertellen en er naartoe konden leven. Net als bij het huis of bij de auto. En dat we vooraf zeker zouden weten dat de verandering een verbetering wordt, dat we er zin in krijgen. Wat zou dat een zorgen schelen. Wat zou dat een mooie ontwikkeling zijn!

Doen!

Als we het met onze auto, tuin of huis kunnen, dan moet ons dat toch met ons werk ook lukken! Dus kom in actie: denk in de vakantieperiode eens na over je toekomstige werkwensen en stel jouw plan A, B en C op. Laat desgewenst een loopbaancoach met je meedenken. En beslis natuurlijk zelf! Leg je plannen vervolgens uit aan je collega’s en je leidinggevende. Want als iedereen dat gaat doen, wordt het uiteindelijk heel gewoon!


Deze blog is eerder gepubliceerd op www.inverbinding.works.