Vertrouwenspersoon


Ingrid Weening-Meestringa is sinds medio 2024 gecertificeerd vertrouwenspersoon, verbonden als extern vertrouwenspersoon aan de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen

Waarom een vertrouwenspersoon?
Werknemers kunnen op de werkvloer direct of indirect te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen. Denk aan pesten, (seksuele) intimidatie, agressie/ geweld en discriminatie. Zij kunnen zich dan in alle vertrouwelijkheid wenden tot een onafhankelijk vertrouwenspersoon. 

Wat zijn de taken van een vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is de eerste schakel voor medewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag of (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. De vertrouwenspersoon vangt deze medewerker op, biedt een luisterend oor en begeleidt de medewerker bij elke stap die hij of zij wil zetten, van niets doen tot een klachtenprocedure en alles wat daartussen ligt. Hierbij heeft de medewerker altijd de regie. De vertrouwenspersoon neemt het probleem niet over, maar zet de medewerker in zijn of haar kracht.
Verder is het voorlichten, het informeren en het inspireren van de organisatie op het gebied van (on)gewenste omgangsvormen of liever gewenste omgangsvormen, een belangrijke taak. En het gevraagd en ongevraagd adviseren van bestuur of management over het werkklimaat binnen de organisatie zonder daarbij vertrouwelijke gegevens prijs te geven.

Heeft een vertrouwenspersoon geheimhoudingsplicht?
Ja, tenzij wettelijke regelingen anders bepalen en er sprake is van een misdrijf. De geheimhoudingsplicht geldt ook na de beëindiging van de begeleiding van een medewerker. Alleen met uitdrukkelijke toestemming van de werknemer kan een vertrouwenspersoon informatie delen, of als er sprake is van een conflict van plichten waardoor de vertrouwenspersoon in gewetensnood komt. De vertrouwenspersoon heeft geen wettelijk verschoningsrecht, maar wel een (interne) geheimhouding. 

De vertrouwenspersoon kan niet door de directie worden gedwongen om vertrouwelijke informatie prijs te geven.

Hoe regel ik een vertrouwenspersoon?
Als er intern geen mogelijkheden zijn, kan een persoon of een organisatie een extern vertrouwenspersoon inschakelen. Dit is een professioneel vertrouwenspersoon van buiten de organisatie. Vaak komt dat de onafhankelijkheid van de vertrouwenspersoon ten goede. Een heel overzicht van externe vertrouwenspersonen is te vinden op de website van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen.


Bron: www.livp.nl en www.lvv.nl